OM Rolands Gosskör - Diskografi - LiveFOTO - LiveVIDEO - Kontakt På Nätet sedan 1997... Senast uppdaterad: Sunday, 7 March, 2021  
  - OM...  
  [1978-2021]  
 
1978:
Fast kids spelar sin första konsert på Bergaskolans uppehållsrum 1978, i Åkersberga. Fast Kids var klasspolarna Conny Melkersson, Curt Sandgren, Johan Lindström och Magnus Lange, numera Voice Boys. Magnus avvek ganska tidigt då den musikaliska inriktningen vart för lite Kiss och för mycket Punk. Ola Olsveten (senare Stormavdelningen), tog över efter honom och namnet byttes till Rolands Gosskör. Det repades för fullt i skolans musiksal, under musiklärarens övervakande. Det blev en del konserter, främst på hemmaplan, Åkersberga, men även en del i grannkommunerna.

1979:
Vintern-79 spelades den första demon in. Inspelningen gjordes i studio Ljudteknik AB. Demon blev en världssuccé i vänkretsen. Nu med Conny Molin på bas.

1980:
Var året då den första "riktiga" utsocknes turnén skulle ske. Tillsammans med Dos88 AB spelades det för 500 fulla och punkhatande raggare i Tidaholm - Turbinhusön. Trummslagaren Olis kunde inte eller ville inte vara med längre, så under en konsert tillsammans med Riskavfall (Beat Butchers chefen Joakims populära orkester), så värvades deras trummis över, med lögner som "-vara med i ett riktigt band", "mera brudar". Patrick Trankell var värvad.

1982:
Den andra demon spelades in, Gossen Franco och Maktbegär fick sig en ny omgång av Patricks hihatteknik. FBU och Bli en man spelades också in, för första gången. Exploited skulle spela på Underground i Stockholm, men dom dök aldrig upp så Rolands fick äran att äntra scenen istället, publiken bestod av 50 st fulla skinheads. Strax efter lade Conny Molin ner, utan större väsen, han uteblev helt enkelt från en konsert på centrumgården i Täby, utanför Stockholm.
I publiken fanns Åke för att titta på Rolands. "-När Conny som jag kände väldigt flyktigt, kom och frågade: - Kan du spela bas? - Öh, jag tror det. Efter ett par minuters repande i logen så var konserten igång och Rolands hade en ny basist".
Vi började repa i mina föräldrars källare, betydligt mycket rymligare än Curt's pappas friggebod.

1983:
En sen kväll runt -83, ringde Alar Suurna (som vanligtvis mixar Roxette, Lundell mm), upp Conny och sa sig ha en bra deal. Vi skulle få 10 tim studiotid, givetvis på natten, till ett "otroligt pris". Vi bokade tiden i Studio Soundtrade i Solna, utanför Stockholm, det enda kravet var att vi inte talade om vem eller vart den var inspelad. Det hela resulterade i singeln "Pigs part one". Varför den fick heta så? Det var nog en slump, jag och conny stod på posten och skulle skicka iväg omslaget till tryckeriet, när vi kom på att dom flesta skivor brukar ha en titel. Det var ju grisar på bilden och det var ju vår första, alltså! Singeln pressades upp i 480 ex, och såldes för 18:-/st, eftersom det sas att 20:- är på tok för mycket. Ingen som ville köpa singeln hade 18:- så den såldes för 15, slut summan stannade någonstans på minuskontot.

1984:
Patrick hade kommit i kontakt med Janne Dahlbom, på Rosa Honung, och han hade fått höra Rolands andra demo. Vi blev erbjudna plats på LP:n Vägra för helvete, om vi ville släppa till låtarna Gossen Franco och Maktbegär. Skivan kom och radioprogrammet Lilla Bommen fick tag i ett exemplar och recenserade den i programmet. - Det låter som om alla orkestrar är inspelade igenom en telefonlur, förutom Rolands gosskör. Vi blev väldigt exalterade och skickade iväg ett ex av singeln "Pigs part one", till Lilla Bommen. Veckan efter så recenserades även den samt att dom spelade FBU. Efter ytterligare en några veckor så blev Patrik intervjuvad i programmet och fick frågan - Varför är det så hemskt med militären då? FBU valdes till den mest spelade låten i Lilla Bommen under 1984. Det började rulla på både med konserter och nya låtar. Hösten -84 tyckte Beat Butchers direktören Joakim Näslund att det var dags att vi spelade in någonting, han erbjöd sig dessutom att betala hela kalaset. Han skickade iväg oss till Vallentuna och Studio Örfeel för att träffa studioteknikern Anders Edenborgh. Där spelades tre låtar in, Bollkontroll, Behov och Riv alla murar. Den inspelningen blev vår andra singel, "Genom barriären", Studio Otukts första, (senare Beat Butchers). Tompa Eken från Ultrahuset i handen, utanför Stockholm, ringde och ville att vi skulle spela, Tv skulle komma och göra ett reportage om Ultrahuset. Självklart ville vi men det var bara det att Patrick var på semester i Florida. Tack vare ett kort telegram kunde vi spela i alla fall. - TV spelning på Ultrahuset, stop, kom hem, stop. Patrick dök upp två timmar innan konserten. Vi spelade LTO, dessutom två gånger för Tvteamets skull. Den visades i sin helhet, tillsammans med några andra låtar som fick vara Bakgrundsmusik. Programmet hette "Mummel och Vrål". Vi kompleterade "soundtracket" för tvprogrammet med ästkommande spelning, som var på Birkagården, i Stockholm. Rosa Honung stod för inspelningsutrustning, dvs portsstudio. En annan nderlig spelning var på Lilla Marquee i Västertorp, utanför Stockholm. Vi skulle spela med Stone Roses på deras första Sverigespelning. Mitt under våran soundcheck så kom en högröstad man inrusande, skrikande: - Why they, it should be us... det var Stone Roses manager, han visade sig senare vara riktigt trevlig. Han försökte tala om för oss att vi borde spela vår musik i England istället, men vi var inte riktigt övertygade.

1985:
Efter fem års spelande i denna sättning och nästan tio år för Curt, Conny och Patrick, så började förhållandet i orkestern att stagnera. Framför allt kände jag och Conny att vi ville sjunga våra egna låtar. Hösten -85 efter en kortare tids paus, så återtog vi spelande men nu som trio. Premiären som trio blev tillsammans med Asta Kask på Birkagården. Asta Kask:s framförande spelades in och resulterade i LP "Live". Demo tre spelas in i Studio UndergroundSound i Åkersberga . Churchlåten Unguarded moment var en personlig favorit som vi spelade mycket live, den fick följa med.

1986:
Rolands Gosskör fortsatte att spela en hel del ute. 86 gick vi in i studio igen för att spela in vår tredje singel, "Långt härifrån". Även denna gång i Studio Örfeel, tillsammans med Anders Edenborgh. Den spelades in samma helg som Olof Palme mördades. Tyvärr så fanns det inga pengar att fortsätta skivprocessen helt själva, när demon var betald. Så efter dom traditionella nej-men-skicka-gärna-nästa-demo från skivbolagen så fortsatte vi att spela ute ett tag. Men jag började ledsna på basspelet, så Ernie från Asta Kask fick platsen som basist och jag gjordes om till gitarrist, men under den perioden gjorde vi inga spelningar. Till slut hoppade jag av och började spela tillsammans med vännen Tony Österman, (numera Åka bil), i band som Nuclear Lucyfear och Hogfarm. Conny, Patrick och Ernie fortsatte spela fast under namnet NEIN. Dom gjorde en mini-lp, på vilken även jag hjälper till på gitarr. Curt bildade bandet Coca Carola Dec-86, som efter lika många medlemsbyten som skivor la ner 2004. Birkagården / Gärdet live - släpps från Rosa Honung. Inspelat live och en av låtarna som spelades in för tv-programmet "mummel och vrål". Levande och dött från lilla
Marquee / kassett - Rosemary rose inspelad live. Vem orkar bry sig - när man stressar hem ifrån jobbet / kassett. Släpps på Studio Otukt, senare Beat Butchers. Split kassett som delades med Krapotkin.

1988:
Runt -88 så skulle Coca Carola, NEIN och Hogfarm spela tillsammans på Ultrahuset i Handen. Vi tänkte eftersom tillfället hade lagt sig i handen på oss, att vi kanske kunde spela några Rolands Gosskör låtar som överraskning.





1989
:
Testet året innan hade fungerat, så när diskussionen om en Rolands-Asta konsert kom på tal så kändes det inte helt främmande. Skulle vi nu göra något slags offentligt avsked så fick det väl bli ordentligt. En limited kassett - "Långt härifrån" framställdes i 40 st ex, och skänktes till alla som hade varit delaktiga i "Sista dansen" projektet. Kassetten var ett fullständigt set utan från konserten.

1990:
Resultatet från Vitahuset konserten släpps och kan höras på LP/CD " Sista dansen". Den kan inte mäta sig med det inferno som dom tre konserterna var för dom som var där, men skivan är beviset på att det har hänt...

1994:
Conny och Åke bildade Poets Republic tillsammans med Putte Sandgren. Sista dansen släpps på Cd, på Beat Butchers. Några bonuslåtar samt lite justeringar på omslaget. Det senaste som vi gjort var en spelning på Kolingsborg, i Stockholm, på Beat Butchers 10 års kalas. Som även finns som Cd-skiva, där vi medverkar med låten Adam och Eva.

1995:
Fanzinet Slambang ger ut en samlingskassett - "Surknatte". Rolands lånar ut tre låtar.

1999:
Rolands blir tillfrågade om vi vill medverka på Beat Butchers samlings skiva "Beat Butchers 15 år". Eftersom vi var den första officiella utgivningen som dom gjorde så kändes det lite roligt att få vara med... Kruxet var att det fanns en uppgift, - gör en cover på ett annat BB-band. Det var bara att börja rota i lådorna, och sedan att komma överens... Vi lyckades och resultatet kan höras på den nya skivan... Vi var även med och förevigade "det stora kalaset" på på Kolingsborg, Stockholm, där vi spelade live för första gången sedan liveplattan -89...

2000:
Våren 2000 släpptes kassetten Biltuta Vol-1, det är en samlings kassett med bla Trouble makers och Asta Kask.

2002:
Cd-samlingen "Stockholmspunk 79-91 släpps... Rolands bidrar med tre låtar, FBU, Riv alla murar och Förena oss. Äntligen har det läppts en samlingsskiva där det finnns ett intresse av att informera lite om banden. när, var, hur, samt lite diskografi, ett stort tack till Tedde, Fullmoon records. andra band som är med på skivan: Krapotkin, Inferno & Incest Brothers bla.

2004:
Seriösa diskussioner angående ett skivsläpp med Rolands... Fullmoon Records visar sig intresserad av att föreviga oss, nu när ni spelat slut på era gamla vinyler och slängt era gamla skivspelare?
Vi börjar fundera på om det inte vore roligt (för oss iallafall) om man kunde spela in någon låt i studio. vi beslutar oss för att testa om vi överhuvudtaget kan spela ihop.

2005:
Det gick jättebra att repa, så det håller vi på med hela våren. Det hade tydligen gott rykten om att vi repa igen... samma rykte hade tydligen tagit sig till någon arrangör i Lindesberg, som frågade om vi inte skulle vara intresserad av att spela på Augustubullret, nu när vi ändå höll på och repa... och det var vi... kanske inte helt utan våndor.
Vi kastade oss in i studion AceTone, Micke Borgs studio, och spelade in två låtar, "Lto" och "Pang pang pojkar". Allt för att skivan skulle hinna tryckas och levereras inna "Bullretkonserten"... Till vår stora glädje så släpptes skivan samma fredag som vi spelad i Lindesberg. Ett stort tack till Tedde på Fullmoon Records.
Bullret var underbart, ni som var där var otroliga, ni fick oss att känna oss viktiga i 45 minuter...

2009:
Beat Butchers fyller 25 år, vi och alla andra orkestrar som ligger eller legat på bolaget fick ett erbjudande om att spela. Vi tackade inte Nej :). Det blev en helt lysande kväll tacka vara Beat Butchers regi...
Hela kalaset finns insplelat och är tänkt att komma ut på platta, vilket år som helst...

2014:
Beat Butchers fyller 30år, första releasen var "Genom Barriären"... Rolands och ett helt kompani med BB Band, nya som gamla, ställer upp och deltar i festligheterna... Kalaset utspelade sig på Munchenbryggeriet i Stockholm lördagen den 27 september.

2018:
Spelar in en cover-version av Asta Kask's sång Ringahals Brinner, i vår egen studio. Låten släpps samma kväll som Asta Kask har sitt 40års jubileum på Kraken i Stockholm.

2019:
Beat Butchers firar 35'års jubileum, men denna gång är inte Rolands inbjudna att delta...


 
     
  Copyright © - Rolands Gosskör LTD 1997-2021 - gorbiDesign 2021